dimarts, 4 d’octubre del 2022

Jacob. El treballador de la nit.

 



Guió: Matz. Dibuixos: Léonard Chemineau.
Editorial: Pol·len Edicions. (2021).

Aquesta obra ens narra amb detall la vida de l'anarquista Alexandre Marius Jacob que va néixer a finals del segle XIX i va morir a mitjan segle XX. El protagonista va liderar una banda d'atracadors que la premsa va denominar "Els treballadors de la nit" que deixava una nota als propietaris comunicant-los que les seves propietats serien repartides entre la gent sense mitjans en una forma de justícia per derrocar un sistema corrupte. Una mena de     "Robin Hood" a la França dels anys vint que va capgirar la societat benestant, i portar de cap a la policia. Més endavant va ser detingut en diferents ocasions, va poder escapolir-se de la guillotina, i va ser exiliat a Cayenne, però ell sempre mantindria el seu caràcter indomable, la seva ideologia i l'esperit de lluita. Va donar suport als anarquistes Sacco et Banzetti, va promoure la no extradició de Durruti a qui esperava la pena de mort a Espanya, i va viatjar a Barcelona per ajudar la CNT a la Guerra Civil Espanyola. Tot un motor de la revolució.
Un dibuix molt acolorit i viu, serveix de magnífica eina per una narració àgil, dinàmica i entenedora de la vida d'aquest revolucionari des dels onze anys fins als setanta-cinc que va morir.
Un bon còmic de la vida d'un personatge real que alguns diuen que va inspirar la figura literària d'Arsène Lupin, malgrat que l'autor Maurice Leblanc sempre ho va negar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada