dijous, 27 d’octubre del 2022

Subnormal

 





Guió: Fernández Llor. Dibuixos: Miguel Porto Hermida.
Editorial Panini. (2022).

Aquest còmic sorgeix de l'infern que va passar Iñaki Zubizarreta Tellería, el jugador de l'ACB que va jugar molts anys al Baskonia, al Guetxo, al CajaBilbao, i posteriorment al CAI de Saragossa, i el Pamesa València entre altres. Aquest home de més de dos metres d`alçada va patir a la seva adolescència un terrible cas d'assetjament escolar, el maleït fenomen del bullying. La seva aparença gran i un caràcter tímid van ser el primer estímul per a una colla d'indesitjables que li van fer la vida impossible en un grau tan extrem que el pobre Iñaki va estar a punt de posar fi a la seva vida. Afortunadament, el bàsquet va ser la taula de salvació per aquest noi que no va trobar en cap moment la més mínima ajuda de la seva professora que encara el deixava en ridícul a classe, ni tampoc en els seus companys davant del perill de convertir-se ells en el focus dels maltractadors. 
L'entrada a l'equip de l'escola va reforçar a l'Iñaki tant per fora com per dins, el desenvolupament muscular, la disciplina, l'ajut del seu entrenador i els seus companys li van canviar la vida que fins aleshores havia estat un infern infinit.
Una obra necessària per intentar combatre aquesta dura realitat que pateixen molts escolars en tot el món, i que és presentada en moltes escoles pel mateix Iñaki davant dels alumnes que queden sorpresos en veure que tots podem patir aquesta tragèdia física i emocional. A les darreres pàgines trobarem fotos de l'Iñaki en el món del bàsquet, i alguna de les persones que el van ajudar a sortir d'un pou negre al qual va ser conduït pels agressors i pels que van mirar cap a una altra banda.
Un còmic que es llegeix amb certa incomoditat quan veus que els humans són sovint molt inhumans i cruels. Hi ha una nota de l'Iñaki justificant el títol de l'obra, argumentant que aquest era el mot que li deien sovint, i respectant absolutament a aquella altra gent que per a alguns, estan per sota d'una discutible normalitat.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada