divendres, 18 de gener del 2019

Martha i Alan



Autor: Emmanuel Guibert.
Editorial: Publicaciones y Ediciones Salamandra. (2018).

Aquesta obra ens presenta un altre fragment de la vida d'Alan Ingram Cope, l'amic nord-americà de l'autor que després de ser soldat es va retirar a França. Allà va conèixer Guibert que era trenta anys més jove que ell, i que ja anteriorment ens havia parlat anteriorment d'ell en dues obres magnífiques també, "La guerra de Alan", i "La infancia de Alan"
En aquest relat ens parla del seu primer amor amb una nena companya d'escola, la Martha Marshall.
És una història d'amor, però sense ser romàntica. L'autor manté un cert distanciament, però alhora és emotiu i sensible. Ens presenta al seu estimat amic com una persona normal, amb la seva humanitat plena d'encerts, pors i dubtes. Resulta molt senzill, identificar-se amb el personatge central. Tots som una mica com ell. La narració respira nostàlgia, tristor i melangia. De vegades les coses semblen inevitables i no hi ha manera de canviar-les.
El dibuix és impressionant i fa servir fotografies com a fons de les escenes, especialment les urbanes. Això ja ho feia en les anteriors parts de la vida d'Alan, però en aquesta tota l'obra és en color, en contra de les altres que el color servia per destacar el present sobre el passat, que era en blanc i negre.
Els colors que fa servir en aquesta obra li donen a la narració un to irreal proper a la imatge dels records. Fa servir il·lustracions a doble pàgina i així alenteix la contemplació de l'obra. 
Els personatges es mouen en l'Amèrica de la Gran depressió i tots els dibuixos responen a la realitat d'aquell moment. L'autor va comptar amb moltíssima documentació i això es nota en totes les il·lustracions. 
Guibert demostra de forma rotunda que a més de ser un dibuixant brillant, és un escriptor molt bo. Àmpliament premiat i amb un èxit davant dels lectors i la premsa, Guibert és considerat un dels millors autors dels darrers trenta anys a tot el món. No deixeu de llegir una altra de les seves millors obres, "El fotògraf", en tres volums.
Un còmic magnífic que em farà sens dubte tornar a buscar les altres dues obres sobre la vida de l'estimat Alan. Bocabadat vaig quedar mirant els dibuixos, emocionat en llegir la narració. Brutal, com diu aquell senyor musculat de les cuines. No us perdeu la vida d'Alan.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada