dimarts, 3 de maig del 2022

Nada

 



Autor: Claudio Stassi.
Editorial: Planeta Cómic. (2021).

El còmic està basat en la novel·la homònima que va escriure Carmen Laforet l'any 1945 quan tenia la jove escriptora vint-i-tres anys. No es tractava d'una obra autobiogràfica, però la semblança de la protagonista i la quasi coincidència d'edat, i alguns esdeveniments ho van fer pensar molts anys. L'obra va guanyar el Premi Nadal i va ser un èxit de vendes i crítica.
Ara, molts anys més tard, Claudio Stassi, que ja ha versionat una altra obra literària espanyola com és La Ciudad de los prodigios, adapta aquesta fosca obra que descriu la decadència de la Barcelona a la postguerra, l'asfixiant ambient de la família que l'acull, i l'opressió terrible del franquisme, els guanyadors de la Guerra Civil Espanyola.
La protagonista, Andrea, va a la ciutat comtal per estudiar Lletres a la Universitat, carregada d'il·lusió i plans de futur. Tot anirà a terra quan obre la porta de la família a Barcelona, sense diners i carregats de conflictes familiars, el panorama esdevindrà un malson. La solitud i el desànim cauran a sobre d'ella com una llosa. 
És una obra trista i colpidora, però magníficament dibuixada i relatada per aquest autor de Palerm que a més de dibuixar molt bé, és un escriptor i guionista amb prestigi internacional. Resideix a Barcelona des de fa molt de temps i és professor de l'escola de còmic Joso. 
Un bon còmic per conèixer una dura realitat que vam tenir no fa pas gaires dècades, i que desitgem no tornem a tenir mai més. Toquem fusta, ferro i el que calgui.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada