dilluns, 8 d’abril del 2024

Contrition

 




Guió: Carlos Portela. Dibuixos: Keko.
Norma Editorial. (2023).

Contrition és el nom d'una petita ciutat del comtat de Palm Beach a Florida on viuen una quantitat enorme de pederastes, que ja han passat per la presó, condemnats per delictes sexuals. Aquesta reclusió ve dictada per les dures lleis de Florida que obliguen els delinqüents a deixar constància pública dels seus vicis, i a viure en llocs aïllats i sempre a més de tres-cents metres de qualsevol indret on pugui haver-hi o passar nens.
La mort d'un personatge de la fosca comunitat en un incendi que és declarat per les autoritats com accidental farà que una periodista, Marcia, inicií una investigació que traurà a la llum una enorme quantitat de secrets i misteris d'una absoluta perversió.
Marcia, a més, haurà d'avançar amb la investigació intentant resoldre els problemes amb el seu marit que no comprèn que dediqui més temps a la seva feina que a la seva família. Per a la periodista tot l'assumpte es converteix en un repte contra l'establert i una manera de trencar una vida que comença a ser dominada per la rutina.
L'obra no dona gaires respostes a temes com si és possible la redempció en els causants de delictes sexuals, ni tampoc si nosaltres som capaços de perdonar segons quins comportaments, ni si tan sols sabem què fer amb aquestes persones ni on tancar-les. Obre moltes preguntes perquè el lector es pugui posicionar i saber si té una opinió clara sobre tota aquesta temàtica.
Carlos Portela fonamenta la seva obra en un llibre de Sofía Valiente que descriu una població real a Florida anomenada "Miracle Village" on, com en el còmic, viuen pederastes que ja han estat condemnats i viuen aïllats de tot el món. Una mena de limbe infernal.
Keko, el dibuixant madrileny que ja vam veure i gaudir a un dels volums de la seva negra trilogia del Yo, concretament Yo, mentiroso, torna a fer un exquisit recital de negres intensos sobre blanc, un segell inconfusible de les seves il·lustracions. Tota la narració adquireix un to depressiu, de violència ambiental i claustrofòbia.
És de destacar que malgrat tot el terror que envolta als personatges i les seves accions, el còmic no conté imatges d'evidència extrema, i senzillament les insinua perquè el lector pugui arribar a imaginar la profunditat de la foscor. 
Contrition és un fosc i seriós thriller ple de sorpreses, girs, que presenta una sèrie de personatges que ens ensenyen el seu punt de vista i el seu particular argumentari ficats en la problemàtica dels delictes sexuals, des dels més directes i físics als més moderns i difícils de detectar com el ciberassetjament i l'assetjament escolar.
Contundent reflexió sobre els delictes sexuals i la resposta de la societat. Una ficció basada lamentablement en una realitat moltes vegades amagada.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada