dimecres, 15 de novembre del 2023

Yo, mentiroso

 




Guió: Antonio Altarriba. Dibuixos: Keko.
Norma editorial. (2020).

Aquest és un thriller que m'ha impactat per la claredat del seu discurs. Malgrat que presenta un lleuger canvi en els noms dels personatges, resulta molt evident que aquests són els Rajoy, Montoro, Villarejo, Soraya, i tota la corrupció del Parit Popular. El còmic s'inicia amb l'aparició dels caps de tres dirigents polítics que apareixen encapsulats en tres recipients de vidre. Tot sembla ser una venjança per ser membres importants del partit ficats en processos judicials per corrupció. Adrián, assessor del gabinet de comunicació del partit, aprofita la circumstància per treure profit personal i començar a ascendir de forma vertiginosa. Quan tot cau a terra, ell sabrà adaptar-se a la nova realitat i sortir reforçat i establir posicions on ningú podia imaginar. Les tres lleis que semblen imperar en la política espanyola: la llei de la selva, la llei del més fort, i la llei de l'embut són els paràmetres perfectes per al nostre protagonista. Personatge que no desperta cap simpatia, per una altra banda. 
L'obra tanca la trilogia del "Yo" signada per aquests dos autors, que s'inicia amb "Yo, asesino" i "Yo, loco". És un tancament cru, desagradable i gens esperançador. Estem en mans de polítics corruptes, violents i mentiders.
Antonio Altarriba és un novel·lista, assagista i enorme guionista que ha rebut nombrosos premis nacionals i internacionals com el Premi Nacional de l'any 2010, el premi de la Crítica francesa o el Premi del Saló del Còmic de Barcelona.
Keko (José Antonio Godoy) utilitza en aquesta trilogia un poderós negre sobre blanc, i en aquesta ocasió el negre només és salvatgement tacat per un verd amb olor de mort. Encara recordo el dia que vaig veure aquest dibuixant per primer cop a la revista "Madriz", a mitjans del vuitanta.
Una obra que sorprèn per la seva contundència a l'hora d'explicar coses que ens han passat fa quatre dies i encara ressonen amb força. "Un vaso continua siendo un vaso".
Malgrat que a les pàgines d'aquest còmic hi ha una quantitat de text molt important, sigueu forts i avanceu per la seva trama perquè és una obra magníficament planificada i calculada.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada