diumenge, 21 de juliol del 2024

Hanami. Tú, yo, 19 m2 y Japón

 




Autora: Julia Cejas.
Norma Editorial. (2023).

Hanami és un quadern de viatge amb les moltes anècdotes, curiositats i aventures que ofereix un viatge al Japó. Julia, l'autora del còmic, i Marc, el seu company, realitzen el seu somni de passar una temporada al seu paradís, el destí somiat per una dibuixant de còmics i un compositor de música per a vídeojocs.
Una temporada a Tòquio suposa el repte d'aprendre japonès a les classes que organitzen per a estrangers, viure en espais que aquí semblen impossibles per la seva mida, entendre el funcionament d'una societat molt endreçada i moderna, però a la vegada molt marcada per les tradicions, i per descomptat administrar uns diners que semblen molts a l'inici, però que acaben esgotant-se. La referència dels dinou metres quadrats del pis on viuen els protagonistes planteja l'equació complicada d'on posar les coses, treballar els dos en les seves activitats, menjar i descansar sense perdre la paciència.
Anècdotes com el funcionament de la recollida d'escombraries, la presència d'una mena de vigilants nocturns molt sorollosos pels carrers, i tota una referència absoluta de llocs, transports i menjars  fan del còmic una bona guia si has d'emprendre aviat un viatge al país del Sol Naixent.
El dibuix de Cejas és una curiosa combinació de detalls i minimalisme que serveix perfectament a l'hora de descriure tant sensacions dels personatges com mostrar l'entorn urbà i natural per on es mouen. Quasi totes les pàgines són compostes per dues o tres tintes sobre el blanc, i la distribució de les vinyetes és poc regular.
Julia Cejas, nascuda a l'Argentina viu des de petita entre Múrcia i València. Llicenciada en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València. Treballa d'il·lustradora, principalment en llibres infantils. Ha rebut diferents premis nacionals i va guanyar la beca espanyola "Generación" amb la que va poder finançar el viatge de sis mesos al Japó. Després de Hanami ha publicat un altre còmic inspirat en el món nipó: "Hanan & Genji".
Una obra entretinguda, senzilla i divertida plena dels contrastos i curiositats que suposa anar a viure a un país tan diferent com el Japó per a nosaltres els occidentals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada