dimecres, 24 de juliol del 2024

Röd i Snön

 

Autor: Linhart.
Editorial: Bang ediciones. (2023).

Brutal. Una autèntica meravella aquest còmic que podem enquadrar dins dels "nordic noirs" que va fer esclatar l'escriptor suec Stieg Larsson amb la saga "Millenium". També trobarem senyals inequívocs de films com "Fargo" dels germans Coen, o alguna raresa del David Cronenberg o fins i tot de "Twin Peaks" de David Lynch. És a dir, joies del "noir" més potent amb una bona colla d'estranys i complexos personatges secundaris,  a destacar la sergent Anya i el senyor Tanaka, uns paisatges desèrtics i freds amb la seva particular fauna, i una trama detectivesca molt ben organitzada, plantejada i compte, una resolució coherent i gens gratuïta de tot l'assumpte, cosa que no passa sovint.
El protagonista, Arne Gunnarsson, és un tenaç inspector d'assegurances que ha d'anar a un petit poble suec anomenat Karlsbacka a investigar la mort de Jakob, un dels pocs habitants del poble que havia convocat, aquell mateix dia de la seva mort, a tot el poble per comunicar un assumpte que considerava vital. Com podem veure des de la mateixa imatge de la bonica portada, l'inspector Arne té un alter ego molt present a la seva vida i que sovint discrepa de les accions del protagonista. Fins i tot això se'ns explicarà amb pèls i senyals. Res és gratuït ni l'autor fa cap mena de truc o enganyifa per resoldre la trama.
Linhart, Francisco Torres Linhart, mallorquí va publicar aquesta aventura al seu Instagram per petites píndoles. Ara, una vegada publicat en paper veurem que s'ha millorat molt el color i algunes línies, obtenint un resultat excepcional. La regularitat de les vinyetes molt pròpia de la línia clara valenciana ja et dona informació de la seva obra i dels seus inicis a la revista més icònica d'aquest gènere com era "Cairo". Linhart ha estat un temps fora del camp de la publicació de còmics per endinsar-se en terrenys més estables com a la il·lustració per a llibres, però sense dubte amb aquesta obra mostra que és un gran autor d'històries i que el seu món continua sent molt ric. La síntesi en el seu dibuix és un plaer per al lector.
Un còmic molt bo, que conté una història amb molts vessants de "noir", però amb tocs molt originals, amb una presentació visual de primeríssim nivell i que constitueix una lectura estimulant de la primera a la darrera pàgina. Fins i tot el format horitzontal i la impecable enquadernació fan de l'obra una peça molt bona. Com he dit a l'inici: brutal.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada