dimecres, 3 de juliol del 2024

Al Capone

 




Guió: Swann Meralli. Dibuixos: Pierre François Radice.
Norma Editorial. (2023).

Aquest còmic és una autobiografia totalment subjectiva d'Alphonse Gabriel Capone, el personatge més popular i letal del món de l'hampa. La dècada dels anys vint va ser el moment estel·lar del crim organitzat amb centenars de morts i milions de dòlars en moviment. La llei seca va ser el detonant per a l'aparició de molts circuits per entrar alcohol des de molts punts i la creació d'una xarxa de destil·leries il·legals.
A Chicago el nom d'Al "Scarface" Capone tots el pronunciaven amb molt de respecte o una por radical.
Una quarantena d'assassinats fets per ell mateix i més d'uns centenars pels seus homes el van convertir en una figura intocable que només van poder fer caure per temes fiscals. La reivindicació de nacionalisme italià davant del menyspreu dels nord-americans i l'odi i competència delictiva d'irlandesos i polonesos va ser també un motor per al creixement de l'imperi d'Al Capone. 
El guió és com si es tractés d'una mena de justificació del mafiós a la seva mare per la seva trajectòria criminal. Ben trenat i amb bon ritme la lectura és molt dinàmica. El dibuix es mou entre la caricatura i els traços del còmic underground americà. Contundent i acolorida obra d'aquest dibuixant que també té la passió de la cuina. De fet, l'altra obra que comparteix amb Meralli és "La pastisseria en còmic". Enquadernació i edició impecable de Norma. 
Una bona lectura d'un personatge que malgrat que hem llegit llibres d'ell i hem vist en pel·lícules, algunes molt bones, sempre desperta curiositat i perplexitat en la mateixa mesura.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada