Autor: Rochette.
Editorial: Símbol Editors. (2019).
Aquest còmic ens descriu el conflicte entre els pastors i els llops, un conflicte que es perd en la llunyania dels temps, però que en aquesta ocasió es planteja també des de dues lectures diferents.
Una primera és l'enfrontament immemorial entre l'home i la bèstia salvatge, un duel on la violència determina qui guanya el territori i el dret a viure. Una segona lectura és una relació de solidaritat, de respecte al rival, de saber que tots dos viuen on pocs poden viure, de pertànyer a un hàbitat salvatge, de saber que l'altre també té el seu dret. Resulta paradoxal l'ajut que rep cadascú del seu adversari en el moment crític de la narració.
Hi ha una reflexió interessant quan l'autor diu que la gran part de mort d'ovelles no és per l'acció directa del llop, si no per culpa del pànic que fa que les ovelles caiguin dels penya-segats perquè són incapaces de defensar-se del llop, de lluitar o escapar-se'n de manera intel·ligent, com feien molt bé els seus avantpassats, els muflons salvatges. I això és culpa de l'home que les ha fet fàcils de dominar, submises i mancades d'iniciativa, per així poder fer ramaderia.
Jean Marc Rochette, pintor i artista francès popular per les sèries de còmics Edmond le Cochon, i Transperceneige, il·lustrador per a llibres infantils, ens mostra un dibuix de vegades amb poca definició, però prou intens per mostrar els personatges i els seus sentiments. El color, que resulta molt important a l'obra, és d'Isabelle Merlet.
Una narració atractiva amb un dibuix eficaç, que a més fa reflexionar al voltant de la situació de l'home a la natura.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada