diumenge, 14 de febrer del 2021

Giant



Autor: Mikaël.
Norma Editorial. (2019).

1932, a la ciutat dels gratacels neix l'edifici més alt de l'època, el Rockefeller Center. Centenars d'homes anònims es jugaran la vida en la seva construcció amb condicions de treball inexistents. La Gran Depressió no permet cap alegria ni reivindicació, la misèria ofega a  tots els treballadors, la gran part vinguts de tots els racons d'una Europa que creu que als estats Units trobaran un nou horitzó. La mort d'operaris resulta habitual. Entre tots ells, un gegant irlandès destaca per la seva força i habilitat, però també per la seva actitud furtiva i callada. L'anomenen Giant, per la seva enorme corpulència.
Sense voler revelar un dels secrets de la narració, podem dir que el silenci de Giant té un important motiu, i com diuen: La veritat, mes d'hora o més tard, sempre acaba atrapant-te.
La narració reflecteix aquell moment immortalitzat per la famosa foto dels treballadors esmorzant sobre una biga de ferro a molts metres del terra i tenint de fons un munt de gratacels més baixos. Curiosament, l'autor d'aquesta foto és anònim.  
L'autor, Mikaël, és un il·lustrador francocanadenc que als seus inicis es va dedicar especialment al públic infantil, però que després de l'èxit d'aquesta obra també va dirigir els seus treballs cap als adults.
Ha rebut nombrosos premis internacionals. 
L'obra té de vegades vinyetes petites, dotze per pàgina, i els núvols contenen molt de text. Les darreres pàgines mostren esborranys i dibuixos previs a l'acabat final, un treball molt ben fet. Una obra interessant per conèixer la veritat d'aquells temps durs a Nord-amèrica i a tot el primer món, que en l'actualitat són molt presents. Temps molt difícils per als de sempre.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada