dissabte, 27 de març del 2021

Míchigan. En el camino de una War Bride.



Autor: Julien Frey. Dibuixos: Lucas Varela.
Editorial: Ponent Mon. (2019).

Aquesta obra ens narra de forma divertida una història que en la realitat devia ser força més dura i complicada, però que exposada d'aquesta manera la fa accessible a molts públics. 
Dues-centes mil noies europees, la gran part franceses, van abandonar la seva família, els seus projectes i la seva terra per iniciar una nova vida amb els soldats nord-americans que van participar en la Segona Guerra Mundial. Les van anomenar "les núvies de la guerra". L'obra enllaça dues realitats, la del viatge de Julien, el cronista de la narració i alter ego del mateix autor, que viatja per conèixer la família de la seva dona, l'any 2010, i per altra banda tot el viatge i acollida que va tenir una tia de la seva dona, Odette, que va realitzar la seva aventura l'any 1945 i que ara ja és una nord-americana més, però un xic diferent.
El còmic, amb un dibuix clàssic, molt siluetat i molt ben acolorit, resulta atractiu i fresc, fent que la seva lectura sigui tan àgil que és possible que te'l llegeixis de cap a peus sense interrupció.
La descripció detallada del viatge en vaixell, l'acollida als Estats Units, i els primers aprenentatges per fer d'aquelles noies, ciutadanes del nou país ocupa una part de l'obra. Més endavant, veurem com encaixa la protagonista en un sistema familiar, social i cultural molt diferent del seu d'origen. De totes maneres, tot està explicat de forma amable, molt lluny dels problemes seriosos que de vegades suposava aquest encaix. I tot això combinat amb l'experiència de Julien quan coneix uns personatges molt particulars i propis de la vida més ianqui, que constitueixen la família de la seva dona. 
Una simpàtica obra, amb una magnífica edició, que dóna a conèixer un esdeveniment  de grans dimensions, però poc conegut per a la majoria de lectors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada