dimecres, 31 de març del 2021

Hasta el último



Autor: Jérôme Félix. Dibuixos: Paul Gastine.
Ediciones Yermo. (2019).

Aquesta obra és un western amb totes les característiques clàssiques del gènere, però el diferencia de la resta una sèrie de detalls importants. El primer és el plantejament del naixement d'una nova societat, i aquest fet justifica tota mena d'actes per sobre de la justícia. Un altre detall és la dimensió humana que tenen molts dels personatges que apareixen a la trama del còmic, plens de contradiccions, dubtes, pors i ràbia. I també, l'existència d'un pròleg i un epíleg que provoquen un gir important a la història, fa d'aquesta obra un producte molt original.
El motor de la narració és l'arribada del ferrocarril, que suposa la pèrdua de pes dels vaquers i d'un estil de vida molt arrelat en la població nord-americana, i la lluita dels pobles per formar part de la línia de vida que ara serà el pas dels trens.
La narració de Félix és àgil, plena de detalls, amb un ritme mantingut i potenciant la dimensió humana dels personatges. El dibuix i color de Gastine és molt poderós, amb gran domini sobre l'anatomia humana, els rostres, i els espais, tant els interiors com la descripció de la natura salvatge. L'elecció dels enquadraments també és molt interessant, i de vegades sorprenent.
Al final de l'obra podem gaudir d'una sèrie d'esborranys, proves de color i alternatives al resultat final que deixen clara la mestria del dibuixant francès. 
En resum, un western diferent, original i ple d'enginy, magníficament dibuixat.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada