dijous, 4 de febrer del 2021

Historias del Bucle



Autor: Simon Stalenhag.
Roca Editorial. (2019).

Els dibuixos d'aquest autor et deixen clavat a la cadira i amb la boca oberta. Stalenhag  fa un retrat de la perifèria sueca de la dècada de 1980. Apareixen nens i nenes envoltats de màquines fantàstiques i estranys aparells gegants que es combinen amb vells cotxes Volvo i elements de la quotidianitat més absoluta. La narració ens explica que el govern suec va encarregar la construcció de l'accelerador de partícules més gran del món a les terres de les illes Mälar. Va acabar la seva construcció l'any 1969 i els habitants d'aquella zona anomenaven popularment El Bucle aquestes instal·lacions de màxim nivell tecnològic. 
El llibre s'ha convertit amb una de les narracions de distopies més populars avui en dia. La combinació de nostàlgia alternativa, imatges que inviten a ser contemplades en silenci, i un futurisme d'alta tecnologia, però detingut, resulta commovedora i inquietant alhora.
El fet que s'hagi gravat una sèrie d'Amazon Prime amb aquesta història, encara ha augmentat més la seva popularitat.
Les pintures creades digitalment tenen l'aspecte de pintures a l'oli i en elles, l'il·lustrador i autor suec pinta a gent normal en escenaris estranys, segons diu ell mateix.
Una obra amb una edició impecable, tapa dura i magnífica impressió, que es gaudeix entrant a les poderoses imatges que ofereixen les més de cent vint pàgines plenes de contrastos entre les màquines fantàstiques i el món que les envolta. El text ajuda a situar l'acció i donar detalls del que va passar, però la imatge és tan poderosa que de vegades no cal ni tan sols llegir-lo en una primera aproximació a l'obra.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada