dimecres, 13 de gener del 2021

El viejo y el narco


Autor: Ricardo Vílvor. Dibuixos: Max Vento.
Edidorial: Panini y SD Distribuciones. (2019).

Aquest còmic està basat en una història real, la de "Don Alejandro Garza Támez" de Ciudad Victoria, a la província mexicana de Tamaulipas. L'obra no glorifica al personatge, ni és una denúncia política, es limita a descriure els esdeveniments que van passar i sembla que continuen passant a molts punts de l'Amèrica llatina.
"Don Alejandro" rep al seu ranxo una banda de narcotraficants que volen que abandoni la casa, per ells poder disposar del ranxo i d'una antiga pista d'aterratge que hi ha dins del seu territori. Li donen vint-i-quatre hores perquè marxi o perdrà la seva vida. Davant de l'amenaça, ell decideix defensar-la de la manera que sap, a trets. La policia no intervindrà, té por i de vegades connexions amb els narcos. 
En la llarga espera de l'enfrontament, l'home passarà mentalment per molt moments importants de la seva vida, especialment per la mort de la seva dona.
L'obra té l'estructura d'un western. Ell fa el paper de xerif, i els narcotraficants són els bandolers, els dolents. Aquest enfrontament va ser molt popular a Mèxic, i "Don Alejandro" va ser considerat un heroi per la premsa i la població, però poc va servir per resoldre un problema llargament enquistat a Centreamèrica.
La narració de Vílvor és molt directa i àgil, i construeix un relat que es llegeix de cap a peus en poca estona. El dibuix de Vento es pot situar a prop de l'escola valenciana, amb un traç contundent, una ambientació cuidada, però sense caure en el detallisme, i un color intens que treballa especialment sobre les llums i les ombres. Tots dos artistes són valencians i pertanyen a la mateixa generació, amb una dilatada obra i alguns premis.
Una obra ben enquadernada i ben editada pel segell Evolution Comics de l'Editorial Panini. 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada