dissabte, 3 de setembre del 2022

Cómo sobrevivir a un agujero negro

 



Autora: Janna Levin. Dibuixos: Lia Halloran.
Editorial: Pasado y presente. (2022).

L'autora es declara enamorada dels forats negres per la seva perfecció, majestuositat i silenci. Jo també.
Janna Levin és catedràtica de Física i Astronomia en el Barnard College de la Universitat de Columbia, i Directora i fundadora del Departament d'Estudis Científics a Pionner Works. Va obtenir una beca Guggenheim i ha contibuït decisivament en l'estudi dels forats negres, la cosmologia multidimensional i el paer de les ones gravitatòries en la conformació de l'espai-temps.Ha estat presentadora de Black Hole Apocalypse al canal NOVA. Ha publicat diferents assajos sobre cosmologia, i també ha escrit novel·la. Ha estat premiada amb el Premi PEN/Bingham.
El llibre pot espantar una mica quan passa de la física mol·lecular a la física quàntica, però aquesta autora sap com explicar les coses de forma amable, continguda d'entrada, i amb un punt d'humor. No dic pas que en algun moment tot sembli perdre sentit, però passa el mateix quan parlem del famós gat de Schrödinger que està viu i mort a la vegada. La quàntica de vegades et fa trontollar les neurones.
Quan hageu acabat de llegir el llibre estic segur que entendreu més com és i com funciona un forat negre, un element gegantí que ocupa, per dir el més proper, el centre de la nostra galàxia, i que són els fenòmens més estranys i fascinants de l'Univers. Els forats negres no es veuen, es poden detectar per tot allò que passa al seu voltant. Una autèntica meravella.
Un llibre apassionant pels que miren les estrelles a la nit. Els dibuixos de la pintora i fotògrafa Lia Halloran són la perfecta companyia al text didàctic i seductor de la Janna Levin. Fascinant.


1 comentari: