dijous, 19 d’octubre del 2023

El pintor forajido

 



Autor: Frantz Duchazeau.
Editorial. Ponent Mon. (2021).

Aquest còmic, que pot semblar una invenció de l'autor, està basada en la història del pintor francès Lazare Bruandet, que malgrat no sigui gaire conegut, té quadres exposats al museu del Louvre. Aquest artista va ser un pintor que es va dedicar a posar als seus quadres aquells paisatges que podia veure al seu entorn rural. Aquests paisatges tranquils i plens d'harmonia contrastaven amb la vida plena de crits, baralles i caos. L'obra ens mostra l'inici dels temps de terror i canvis que va ocorre l'any1793 amb la Revolució Francesa i la mort a la guillotina de Lluís XVI a París. De fet, el còmic ens mostra especialment els efectes de la revolució no a la capital, sinó als petits pobles, i destaca la dificultat d'aturar l'espiral de venjances i odi que fa impossible saber on és la justícia.
Resulta difícil empatitzar amb el protagonista, un personatge xulesc, violent, alcohòlic, que mou l'espasa com si fos el pinzell, i que lluita contra la consideració del que és art i que no dictada pel Saló de París.
El dibuix de Duchazeau és fresc, molt àgil i dinàmic que gaudeix amb les coreografies a les lluites d'espases, però també resulta efectiu per descriure espais, especialment nocturns. Semblava inevitable que l'autor francès es dediqués a dibuixar còmics pel fet d'haver nascut a Angoulême. Hi ha llocs que marquen destins. El color el posa Drac (Pascale Wallet).
La narració és fluida, malgrat que de vegades les frases que diu el protagonista semblen una mica massa forçats, un pèl impostats. L'obra m'ha interessat personalment per la descripció dels dies posteriors a un esdeveniment que va canviar tota una època, i que la cruesa, animalitat i ràbia de moltes persones es va disparar sense aturador. A les guerres tots acaben perdent, uns més, altres menys.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada