dimarts, 3 d’octubre del 2023

Warburg & Beach

 




Guió: Jorge Carrión. Dibuixos: Javier Olivares.
Editorial: Salamandra Graphic. Random House. (2021).

A les primeres dècades del segle XX, l'historiador alemany Aby Warburg i la llibrera nord-americana Sylvia Beach van portar a terme dos magnífics i enormes projectes intel·lectuals que han estat capdals a la història de la cultura.  
De Sylvia Beach no direm gaire cosa perquè fa poques entrades del blog vam presentar el llibre La llibretera de París, que descriu l'aventura de la llibretera i la seva llibreria a París, "Shakespeare & Company", per on van passar els millors escritors del moment, Man Ray, Hemingway, Pound, Gide, i va ser l'editora de l'"Ulisses" de James Joyce.
Aby Warburg va ser el dissenyador de l'Atles Mnemosyne, compost per milers d'imatges que mostren el panorama mundial de l'art en una sèrie de panells, i el creador de la biblioteca Warburg, una biblioteca a la ciutat d'Hamburg, oberta a tots els investigadors i artistes, que oferia nombroses beques i que estava organitzada de manera diferent a les ordinàries.
L'obra també ens parla de l'obra de Mary Wollstonecraft, escriptora anglesa i una de les primeres feministes, del seu editor Joseph Johnson, de Frances Steloff, la fundadora de la llibreria a Nova York Gotham Books, i de l'artista multidisciplinari Marcel Duchamp.
Tots ells lligats per la passió per la cultura, pels llibres i les llibreries, per la transmissió i la comunicació entre els autors des de la creació, la crítica i l'edició.
L'obra té un format sorprenent, el còmic s'obre com un acordió i es gaudeix llegint-lo estenent-lo en tota la seva superfície per les dues cares. Resulta una presentació original i elegant que es reafirma amb la frase que apareix a la contraportada: Com llegim?, no són les lletres imatges?, no és llegir sempre imaginar?
La narració és àgil malgrat la quantitat de text que conté l'obra, i els dibuixos i colors que ens regala Javier Olivares són espectaculars en qualsevol de les quatre parts del còmic.
Una obra que ens ofereix la cultura com a escut i llança davant del masclisme, els totalitarismes, la censura i la moral repressora. Una autèntica joia per gaudir obrint l'acordió en una taula gran.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada