dissabte, 28 d’octubre del 2023

Ulises don nadie

 




Guió: Gérard Mordillat. Dibuixos: Sébastien Gnaedig.
Editorial: Garbuix Books. (2023).

Aquesta obra relata una història de ficció, però que té molt de realitat, d'una realitat aterridora, una realitat en què un actor per la seva condició de saber connectar amb el públic, acaba sent un polític populista. En aquest cas, és Ulisses, un actor en hores baixes que acaba fent de pallasso en una emissora de ràdio de la qual surt despatxat després d'una trista intervenció. Abandonat i oblidat per companys i amb amics poc solvents, es veu ficat en un túnel sense sortida. Sense feina, sense atur i sense diners. És aleshores quan apareix un excompany seu de la ràdio que ara es dedica a la comunicació que li planteja una nova alternativa, però serà una sortida que si bé li solucionarà el tema econòmic, el farà trencar amb tot el seu passat i idees, i passar a pertànyer al PFF, el Partit Feixista Francès. Un salt arriscat i sense tornada enrere.
Mordillat, és un autor parisenc amb setanta-quatre anys que ha escrit una quarantena de llibres entre poesia, novel·les, assajos, i ha dirigit una vintena de pel·lícules. El seu guió és punyent i àcid per descriure una veritat incòmoda, i que succeeix en tots els àmbits de govern. L'autor reconeix que el missatge social ha desaparegut moltíssim del cinema, i que el còmic és una bona via encara per lluitar per la justícia social i contra el feixisme.
El dibuix de Gnaedig és senzill, efectiu, sense gaires detalls, sembla ser una pura eina per transmetre el missatge de Mordillat. Ulisses és una figura universal, podria ser qualsevol perdedor que busca refugi on li donen. Les imatges urbanes són apunts que va fer el dibuixant de la ciutat de Le Havre. Gnaedig ha fet molts papers en l'edició de còmics i ara és el director editorial de "Futuropolis", editorial on es va publicar a França aquesta obra.
El color el posen Francesca i Christian Durieux.
Un còmic carregat de cert to d'humor negre, cru i punyent, que fa vertigen per les semblances no casuals amb episodis pròxims i reals. El riure es congelarà amb facilitat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada