dimecres, 9 d’agost del 2023

Ama. El aliento de las mujeres.

 




Guió: Franck Manguin. Dibuixos: Cécile Becq.
Editorial: Nórdica Libros. (2023).

Una obra delicada i emotiva que té com a protagonista a Nagisa, una jove procedent de Tòquio que desembarca a Hegura, una minúscula illa als mars del Japó, són els anys seixanta. La seva dedicació a partir d'aleshores serà ser "Ama" o "Dona del Mar", noies que des de fa milers d'anys bussegen sense bombones d'aire, tradicionalment sense roba, traient fruits del mar, ostres principalment. Una professió que només fan les dones i que està desapareixent en l'actualitat. Avui en dia, moltes noies fan servir neoprè davant de les baixes temperatures. Tinguem en compte que bussegen tot l'any.
El còmic descriu el perquè del viatge de Nagisa, les formes de vida de les dones "Ama", les seves tradicions, els seus estatus, i el pas de generació en generació d'una professió que es perd en l'antigor dels temps. Tota una cultura amb normes pròpies, on mana la dona i només respon davant de les seves lleis i costums. Enllà tenir una filla és una festa, un fill no. 
L'obra també descriu les diferents maneres d'immersió en apnea, la" kacjido" on la noia neda sola fent servir la galleda com a boia, o la "funado" on la dona busseja amb l'ajut d'un home en barca que li sosté la corda que rep en nom de "tomae", generalment el marit o promès, un germà o algú de moltíssima confiança. És un equip estable, on és la dona la que treballa i arrisca la vida. 
Àmpliament documentada i popular aquesta professió al Japó també és practicada a Corea del Sud, on les dones s'anomenen "Haenyo".
Els dibuixos de Cécile Becq naveguen entre una infinitat de tons blaus, freds com el mar on descendeixen molts metres.
Una bona obra que a més de descobrir aquestes dones japoneses, ens fa un relat de la dificultat de les relacions familiars i dels deutes emocionals que de vegades arrosseguem.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada