dimecres, 30 d’agost del 2023

Mater

 



Autor: Martí Domínguez.
Editorial Proa. (2022). 

El llibre planteja un futur distòpic on només una part de la població viu de forma còmoda, relaxada i també molt controlada. El dolor ha desaparegut i la gestació es du a terme fora del cos femení. Quan Zoe, la protagonista, descobreix amb sorpresa que està embarassada, decideix fugir amb un company i endinsar-se als boscos, on encara sobreviuen algunes colònies humanes, amagades, perseguides i moltes eliminades, que es mantenen fora dels avenços científics. Mantenen una vida rural, senzilla, però que també comporta certs misteris i alguns fanatismes. L'autor planteja un contrast permanent entre les dues maneres de viure i la dificultat dels protagonistes en encaixar en cap de les dues. Afortunadament, la narració obre un final sorprenent que deixa al lector/lectora amb un bri d'esperança. 
Tot el llibre exposa un debat entre la naturalesa de viure, el dilema entre seguretat i control, la por de l'altre, la manipulació social i de grup, i per sobre de tot, un cant a la maternitat, al fet de ser mare i de donar vida a un altre ésser.
Martí Dominguez és professor de Periodisme en la Universitat de València. Ha estat guardonat amb el Premi de Periodisme per a la seva tasca com a director de la revista científica "Mètode".  Autor de les novel·les "Les confidències del comte de Buffon", "El secret de Goethe", "El retorn de Voltaire", "El fracassat", "La sega", "L'assassí que estimava els llibres", i "L'esperit dels temps" que va rebre el Premi Òmnium 2019. Per "Mater" va rebre el IV Premi Proa. També, com assagista ha escrit "El somni de Lucreci" que va guanyar el Premi Carles Rahola.
Un bon llibre que es llegeix amb rapidesa, amb ganes de saber on aniran a parar els dos protagonistes que de fet en són tres. i que et fa pensar com serà el món en un futur incert com el que sembla venir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada