divendres, 11 d’abril del 2014

Papel Estrujado




Autor: Nadar. Astiberri Ediciones. 2013.

Nadar és el pseudònim de Pep Domingo. Aquesta obra és la seva opera prima dins de la novel·la gràfica, tot i que ja havia publicat històries breus i guanyat certamens de còmic. En el 2012 se li concedeix la beca AlhóndigaKomic (Bilbao) gràcies al projecte Papel Estrujado que després publica Astiberri Ediciones.

És un debut que et deixa completament enlluernat. En aquesta primera obra llarga (400 pàgines) hi trobem maduresa, ambició, talent, creativitat i una capacitat impressionant d'explicar històries a traves de l'art del còmic.

Papel Estrujado és una història coral, de vides entrecreuades, explicada amb un guió estructurat en diferents nivells temporals. Parla de la solitud, de la culpa, de les contradiccions de la vida. Amb personatges amb secrets ocults que han marcat la seva vida i malgrat això tornen a començar de nou. L'autor ens els presenta amb molts matisos, demostrant una bona creació de personatges.

Quedar clar que Nadar ha llegit molts còmics i que tots han anat fent solatge. El dibuix amb personalitat pròpia ens podria recordar a alguns autors indies nord-americans actuals o del recent còmic francès. 


Com a curiositat poètica-visual, les portades de cada capítol ens mostren aquest piano que apareix a la coberta de l'obra descrivint la seva caiguda. Des del capítol 1 a dalt de tot fins el capítol 14 estimbant-se al terra.

Papel Estrujado és un còmic més que recomanable !










  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada