dilluns, 6 de desembre del 2021

Bestiari


Autor: Pere Quart.
Editorial: Edicions 62. Col·lecció la butxaca. (2014).

La natura / diligent ens procura / una bèstia / per a cada molèstia. / Si a les fosques / ja no piquen les mosques / hi ha els mosquits, / que treballen de nits.
Aquest petit poema els vaig aprendre i memoritzar quan tenia dotze anys a l'escola. Era d'un poeta català que es deia Pere Quart. Avui, passats uns anys, he tornat a rellegir aquest bestiari considerat  un dels més destacats de les lletres catalanes, escrit l'any 1937. L'autor fa servir aquest gènere literari propi de la tradició medieval per fer una sàtira del món i de les persones que hi vivim en ell. Les il·lustracions de Xavier Nogués són molt originals i pertanyen a una línia humorística que va desenvolupar molt a la llegendària revista Papitu. Aquest dibuixant també va ser caricaturista, pintor, gravador, ceramista i també va fer figurins per a l'òpera. Un artista propi del renaixement modernista. 
Pere Quart, que en realitat es deia Joan Oliver, va ser poeta, dramaturg, narrador, traductor i periodista. Va rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, el Ciutat de Barcelona, el Josep Maria de Sagarra de Traducció, i el de la Generalitat de Catalunya de poesia. Fidel a la seva actitud crítica i inconformisme va rebutjar la Creu de Sant Jordi.
Una lectura agradable plena d'ironia, sarcasme i sàtira que com quasi sempre l'autor llença contra la seva pròpia classe social, la burgesia catalana. 
Us deixem per tancar l'entrada el divertit poema de la Girafa: 
Tens el cap petit / perquè la distància / te l'ha empetitit.

2 comentaris:

  1. La girafa té el cor tan lluny del cap, que es va enamorar ahir i avui encara no ho sap.
    A propòsit de girafes.

    ResponElimina