dimecres, 14 de juny del 2023

De otro planeta

 




Guió: Grace Ellis. Dibuixos: Hannah Templer.
Roca Editorial. Sapristi. (2022)

Aquest còmic que avui comentem és una crònica en forma de suposada autobiografia de la vida de la popular escriptora estatunidenca que va escriure nombrosos thrillers psicològics. Va arribar a l'èxit amb l'adaptació cinematogràfica que va fer Alfred Hitchcock  de la seva obra "Estranys en un tren", i això li va permetre poder deixar de fer guions per a còmics de sèrie B que únicament feia per poder tirar endavant.
L'obra també ens mostra la lluita que mantenia per deixar el lesbianisme amb sessions de teràpia en contraposició amb una imparable llista de conquestes sexuals i cors trencats que anava deixant al seu pas. De fet, la novel·la "El preu de la sal" que va publicar amb el pseudònim de Claire Morgan, i que molts anys més tard va reeditar amb el seu nom i el títol de "Carol", és una història de dues dones que arriben a la felicitat, que va ser tota una bomba en el seu temps. 
La narració ens dibuixa un personatge de caràcter molt fort, difícil, una mena d'huracà que ocultava de vegades un cert menyspreu per si mateixa. També planteja la sempre dura i constant lluita per escriure en un full blanc, i la necessitat de crear una veu pròpia que pateixen tots els escriptors.
M'ha agradat molt també la tendra relació amb la seva gata Spider, a la que sempre estimarà. Una catlover. Genial.
Els dibuixos de Templer són a més de molt bonics, perfectes per descriure les emocions i aventures dels personatges. Un domini de les figures humanes i dels interiors dels diferents espais van omplint les pàgines on els grisos i els taronges són l'única referència de color. No en cal més. 
Les dues autores nord-americanes ja tenen una dilatada obra.  Ellis és la cocreadora de "Leñadoras" una sèrie que va triomfar i va rebre molts premis, i Templer a més de dibuixant també és guionista, com podem veure a la premiada sèrie "Cosmoknights". 
Un còmic d'una involuntària icona queer amb els seus problemes personals, trastorns, dubtes i defectes (un antisemitisme radical) escrit i dibuixat amb saviesa. M'ha fet descobrir l'autora de qui coneixia poc més que les seves obres que sovint et posen els cabells de punta i on moltes vegades vols que el culpable surti il·lès.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada