dimarts, 21 de gener del 2025

Céleste y Proust

 




Autora: Chloé Cruchaudet.
Editorial Finestres. (2024).

De vegades un còmic et pot fer descobrir coses que ni tan sols havies sospitat. Jo personalment no en tenia ni idea de què una dona, Céleste Albaret, va atendre, ajudar, animar, perdonar, i disculpar moltes febleses i bajanades d'un autor icònic com va ser Marcel Proust. Sembla que la seva obra no hauria estat possible sense l'ajut de Céleste que va ser nou anys la seva secretària, missatgera, serventa, infermera, cuinera i quasi mare de l'autor, una persona fràgil, malaltissa, poruga, que no tocava gaire de peus a terra, però amb una ment privilegiada. Va ser una relació d'amistat profunda, de necessitat mútua, no mancada d'algunes contrarietats, però que va durar fins a la mort de l'escriptor per pneumònia i esgotament l'any 1922.
Céleste, una persona ingènua, sense gaires estudis, però intel·ligent, refinada, elegant, i dotada d'una infinita paciència, intuïció i perseverança. 
El còmic descriu molt bé la intensitat de la relació, les diferents i canviant emocions, i fa una acurada descripció de l'atmosfera dels inicis del segle XX a una França en els seus "Annés folles" (els feliços anys vint) on l'activitat creativa, musical i de vida als clubs va ser enorme. Un temps de llegenda.
L'autor d'una obra fonamental en la literatura com "A la recerca del temps perdut" va ser qui va ser per tenir al seu costat una dona extraordinària com Céleste Albaret, que quasi ningú recorda. 
Chloé Cruchaudet ens torna a meravellar amb el seu dibuix ric en formes i colors que juga amb les vinyetes al servei d'una narració ben trenada i rica en emotivitat, una dibuixant i guionista de la qual ja vam gaudir i comentar la seva obra Degenerado fa sis anys, i de la que hem d'estar ben atents.

diumenge, 5 de gener del 2025

La carretera



Autor: Manu Larcenet.
Norma Editorial. (2024).

Quan em va arribar a les mans aquesta obra vaig pensar que després de llegir la magnífica novel·la de Cormac McCarthy, i de veure poc després la brillant pel·lícula dirigida per John Hillcoat i protagonitzada per un excels Viggo Mortensen, poques coses podria trobar a les seves pàgines. M'equivocava. Manu Larcenet aconsegueix descriure d'altres maneres el mateix infern postapocalíptic, violent, cruel, gèlid i gens esperançador. Les imatges del còmic, amb un negre esgarrat sobre blanc, o tons ocres i vermellosos, aconsegueix resultats molt punyents. Només la portada i la contraportada, ja et posen la pell de gallina, amb el terra cremat i contaminat, la pluja de cendra i totes les estructures destruïdes i abandonades. La dura travessia del pare i el nen, seguint una mínima esperança que molts quilòmetres més enllà hi haurà un món humà resulta terrible esquivant bandes caníbals i bojos desesperats. Un camí que és un malson, amb fred i sense menjar, símbol de l'horror extrem, i una angoixant odissea que pot acabar en qualsevol moment i en qualsevol lloc. 
L'edició és fantàstica, molt gran (31 x 25 cm), enquadernació, paper i impressió impecables, i a més a més, editat en català. No es pot demanar més.
De l'autor ja havíem pogut comentar la trilogia de Los combates cotidianos. Una altra meravella, però amb un to divertit i ple d'humor, molt lluny d'aquesta epopeia de terror.
Sens dubte, una gran obra i una brillant adaptació. Enhorabona. Tant de bo, mai el món esdevingui aquest infern.