dijous, 25 de setembre del 2014

Come Prima



Autor: Alfred. Ediciones Salamandra. 2014
Fauve d'Or (Premi a la Millor Obra)
Festival d'Angoulême 2014

Alfred és el pseudònim de Lionel Papagalli nascut a Grenoble (França). Altres obres seves publicades a Espanya són Por qué he matado a Pierre (Ponent Mon. 2007) i No moriré cazado (Astiberri.2010).

Els protagonistes d'aquest còmic són dos germans italians Fabio i Giovanni. L'argument transcorre entre França i Itàlia al final dels anys 50.
Giovanni arriba a França cercant al seu germà. Quan el troba, es presenta amb les cendres del pare mort fa poc. El vol convèncer que tots dos iniciïn un viatge per portar aquestes cendres a Itàlia i un cop allà homenatjar i honrar la memòria del pare.
Faran el viatge en un Fiat 500 i en el transcurs del recorregut veurem les personalitats ben diferents dels dos germans i com afloraran conflictes del passat.

Podríem definir Come Prima com una "road movie" amb aires costumistes que utilitza diferents estils o tècniques gràfiques. Veiem un dibuix molt directe de traç caricaturesc i un bon ús del color per explicar-nos el desenvolupament de la història i mostrar-nos els paisatges que anem veient durant el viatge. D'altra banda, un estil que amb tres colors plans i una factura més propera a la il·lustració ens remet a records d'infància.

Come Prima. Alfred

Alfred assoleix amb Come Prima moltes virtuts:
Ens transmet una plena sensació del fet de "viatjar" amb l'estructuració de les vinyetes, aconsegueix que comprenguem perfectament les motivacions del comportament dels dos germans, utilitza uns girs de guió (de vegades, potser massa agosarats) molt interessants que canvien el rumb de la narració...i sobretot quan acabem la seva lectura ens adonem de l'eficàcia d'aquest mitjà (el "tebeo") per parlar de coses tan poc tangibles com són els sentiments.

Come Prima és un exemple prou encertat que el còmic pot tenir un llenguatge propi. No és cinema, no és novel·la, ... és còmic.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada