divendres, 30 de novembre del 2018

La vida



Autor: Tyto Alba.
Editorial: Astiberri Ediciones. (2016).

Aquesta obra ens descriu l'amistat entre dos joves artistes, Pablo Ruiz Picasso i Carles Casagemas a la Barcelona, Màlaga i París de principis del segle XX. Tots dos queden fascinats i atrets per la personalitat de l'altre i es constitueixen com una de les parelles d'amistat més curioses de la història de la pintura. El pas del temps anirà fent malbé aquesta amistat per la supèrbia creixent de Picasso i per l'aparició de Germaine, una noia molt lliberal que enamora de forma esbojarrada a Casagemas.
La història d'amor impossible portarà a l'artista al suïcidi i provocarà una profunda depressió a Picasso que iniciarà la seva etapa blava amb un retrato del seu amic mort. Aquest perióde l'acabarà realitzant una altra pintura del seu amic que porta el títol de Vida.
La narració és fluida, ben explicada, amb naturalitat i senzillesa, però per a mi, el que fa especial aquesta obra és la seva realització pictòrica. Les aquarel·les de Tyto Alba van apareixent a cada pàgina descrivint la vida als carrers, les tavernes carregades de fum, els matins plens de boira, amb una cuidada tasca d'ambientació i caracterització d'aquells temps.
És la història d'un guanyador i la d'un perdedor que podia haver-se quedat a casa, gaudint de la bona posició social i econòmica de la seva família i que per contra, va voler marxar a París ajudant al seu amic i col·lega Picasso que aconseguiria l'èxit i la fama en poc temps.
Un còmic carregat de bona pintura i que ens explica una història del destí de dos artistes amb finals oposats. Les dues cares de la Vida.



1 comentari: