dimecres, 10 de juliol del 2019

Hágase el caos (1 i 2)





Autor: Cava. Dibuixos: Seguí.
Norma Editorial. (2011 i 2012).

Felipe Hernández Cava i Bartolome Seguí van assolir l'èxit en la seva anterior col·laboració amb l'obra "Las serpientes ciegas" que va guanyar el "Premio Nacional de Cómic" l'any 2019. Amb aquesta obra que es presenta en dos volums, Lux i Umbra, tornen a presentar uns personatges angoixats i derrotats que són  titelles de les forces ocultes del poder. Ells no han escollit ser-hi a l'ull de l'huracà, però no poden fugir, estan comdemnats i malgrat que en algun moment pugui semblar que obtenen avanços en la seva recerca de la veritat, no deixa de ser una mostra més de què res és el que aparenta ser.
L'acció transcorre l'any 1953, enmig de la Guerra Freda. Alexander Ostojic és un home d'origen iugoslau que després de la misteriosa mort de sa mare es veurà envoltat en una trama d'espionatge que inclou els Serveis Britànics, l'intent d'assassinat del Mariscal Tito i un fosc secret del seu passat familiar. A la segona part, Alex i una misteriosa acompanyant de viatge, Vanessa, es traslladaran a Mallorca per investigar la identitat de la persona que enviava cartes a sa mare, però a l'illa tot l'assumpte encara es complicarà més i apareixeran les variades i oposades forces que constituïen un país tant artificial i volcànic com l'antiga Iugoslàvia.
La documentació que ha requerit la realització dels dos volums, tant per la creació de la història, com per la riquesa en detalls dels ambients i escenaris, dóna a aquesta obra un segell quasi documental d'una ficció molt propera a una realitat amagada pels poders. La sensació d'impotència i que tot és inútil en la recerca de la veritat  fa arrossegar els personatges per diferents escenaris com Londres, Mallorca i Dublín, tots perillosos i foscos. De vegades sembla que els dibuixos dels personatges estiguin a prop d'alguns actors icònics del cinema de sèrie negra nord-americà.
Una obra entre el thriller polític i la sèrie negra, presentada en dos volums, que requereix certa atenció per no perdre's dins del laberint de personatges i forces que es mouen a la foscor. Molt em temo que la narració es deu veure superada per un realitat que ens envolta i desconeixem de forma absoluta. Res és el que sembla ser.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada