dilluns, 22 de juliol del 2019

Tocadiscos



Autor: Zidrou i Raphaël Beuchot. Dibuixos: Raphaël Beuchot.
Norma Editorial. (2015).

Eugène Ysaÿe, un famós violinista belga viatja a Léopoldville, l'actual Kinshasa, per motius familiars. Ho fa acompanyat amb el seu meravellós violí, que només ell pot tocar. Estem als anys trenta, en temps del colonialisme més ferotge, i el Congo és propietat de Bèlgica. Carregat amb tota la cultura, però també amb tots els defectes de qui es creu senyor de tot el que trepitja, el vell músic es trobarà a Tocadiscos, un servent negre que té com a tasca principal a casa de la neboda del músic, la de posar discos de forma continuada per als senyors. Una mena de fil musical, però amb mecanisme humà. Ara bé, Tocadiscos, és l'únic que pot tocar els discos i el reproductor. En poc temps, s'establirà una relació de forta amistat entre els dos amants de la música, enmig d'un inabastable continent africà. Per al músic, el viatge a l'Àfrica també serà un viatge a la seva infantesa i a l'interior de la seva ànima.
La història està carregada d'emotivitat i reflexions sobre l'amistat, però també conté una certa crítica al sistema colonial i a l'esclavisme que era molt present.
El guió de Zidrou és impecable i la història flueix com si fos aigua. Ja hem comentat anteriorment altres obres del guionista belga amb diferents il·lustradors com: Naturalezas muertas, Los buenos veranos i també Léo, Léa
El dibuix de Beuchot ens endinsa a l'Àfrica de forma absoluta, podem gaudir dels colors i dels paisatges i sembla de vegades que podem percebre la calor i les olors del centre del continent africà. 
Un còmic amb una narració exquisida i un dibuix magnífic. Una bona obra.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada