dimarts, 16 de juliol del 2019

Només una vegada



Autora: Marta Buchaca. 
Editorial: Arola editors. Col·lecció Textos a part. (2018).

En Pau i l'Eva fan teràpia amb una psicòloga especialitzada en violència de gènere. Ell l'ha de fer de forma obligatòria per la denúncia del pare de l'Eva quan després d'un suposat accident, ella es va trencar un braç. Tant en Pau com l'Eva insisteixen en què va ser un accident puntual i que la denuncia no té cap sentit.  De seguida, veurem que alguna cosa no rutlla i que tots dos menteixen per diferents motius.
Per altra banda, la psicòloga rep la pressió de l'exmarit d'una pacient i fa que no pugui viure tranquil·la per les seves amenaces.
L'obra es va representar al TNC després de la seva estrena al Grec de l'any 2018. Els intèrprets eren: Bernat Quintana i Anna Alarcón com el Pau i l'Eva, i Maria Pau Pigem en el paper de la psicòloga.
Un text de noranta pàgines dividit en tres actes. En el primer es pot veure el Pau en la seva primera visita, en el segón és ella la que parla amb la psicòloga, i en tercer són tots dos els que parlen amb la doctora.
Malgrat que en algun detall la història s'allunya una mica de la realitat, el text resulta àgil i poderós, creant una estructura que va creixent com si fos una espiral que va adquirint dimensió i gravetat.
Al pròleg de l'obra, Marta Mariñas ens aporta quatre línies importants sobre la violència masclista. "L'obra evidencia com la subjectivitat que es dóna dins d'una relació de parella, obstaculitza la identificació d'aquesta violència, i arriba a normalitzar conductes de maltractament psicològic. Veiem com actua el mecanisme de la culpabilitat en una relació de violència; com el sentiment de culpa pot operar, justificant-nos a nosaltres mateixes, allò que mai justificaríem si li passés a una altra".
Marta Buchaca és una dramaturga, directora i guionista que ja ha rebut diversos premis com el Premi Joaquim Bartrina 2015, el XXXV Premi de teatre Ciutat d'ALcoi, el XI Premi de teatre Palanca i Roca, i el Premi Max a millor autoria en català. 
Una obra que planteja moltes preguntes i posa sobre l'escenari un problema de sempre, però que en l'actualitat ens obliga a denunciar i a posar totes les mesures de força per eliminar de la nostra societat aquesta xacra.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada