dilluns, 1 de juliol del 2019

En construcción


Autor: Sonia Rayos (arquitecta), Juan Berrio (il·lustrador), Silvana Andrés (docent), Ibán Ramón (dissenyador), Juan Romero (editor).
Editorial: Litera libros. (2018).

Podria semblar només un llibre infantil del procés de construcció d'un edifici, però és molt més que això. L'obra es divideix en: Avantprojecte; Projecte bàsic; Projecte d'execució; Moviment de terres; Estructura /cimentació; Estructura/ murs de contenció; Estructura/pilars; Estructura/forjats; Coberta; Feines de paleta; Instal·lacions/electricitat; Instal·lacions/fontaneria; Instal·lacions/sanejament; Fusteria;  Revestiments i pintura; Façana. Tots aquests capítols omplen un full cadascun d'ells amb una breu explicació, un fragment de narració que diu la protagonista, la Clara, i un dibuix a tota pàgina de l'espai del nou edifici i dels edificis adjacents.
Resulta molt didàctic veure com va pujant l'edifici des dels primers dibuixos fins als darrers detalls, però a més podem gaudir de petites històries que succeïxen al voltant de l'edifici. Així, podem veure l'inici i consolidació d'una relació d'una parella de veïns, una finestra que sempre mostra una televisió amb futbol, un grup de músics que organitzen concerts a casa i que acabaran volant en globus per sobre de l'edifici, els dos narradors: la nena Clara i el seu avi, un aparador amb dos maniquins que es modifiquen segons l'estat de l'obra, un test amb flors cuidat amb molt d'amor per un avi, dos gatets sobre la teulada i alguna història més que enriqueix l'obra. Al final del llibre hi ha una breu relació dels principals mestres arquitectes del segle XX.  
El dibuix de Juan Berrio és didàctic i molt simpàtic alhora, i resulta evident que és una obra pensada i realitzada en equip. Un llibre que es llegeix ràpidament, es recorda temps i obre camí a noves investigacions. Un bon llibre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada