dimecres, 27 d’octubre del 2021

Ofensiva final

 



Autor: Miguel Ángel Giner Bou. Dibuixos: Susanna Martín.
Editorial Dolmen. (2020).

Aquest còmic és un producte carregat de bones intencions, i malgrat que sembli una narració d'aventures, ens parla de moltes coses interessants. D'entrada ens planteja el viatge d'Iratxe, una documentalista que acaba de guanyar un Oscar i que lluny de distanciar-la dels conflictes, torna amb el seu equip a l'acció a Centreamèrica. Allà coneix a Damaris, responsable d'una ONG, que els hi farà trepitjar i viure el terreny del seu país. Una terra amb valors humans més reals i molt més solidari, però també amb una violència i desigualtat terribles.
L'obra planteja la realitat d'un món occidental que tanca les fronteres i aixeca murs per evitar els obligats moviments migratoris de sud a nord de moltes poblacions que fugen de la misèria, les guerres i la fam. També queda reflectida la violència masclista i la creixent desigualtat entre els rics molt rics i els pobres cada vegada més pobres.
Pot ser que al tractar-se d'una obra molt didàctica caigui en algun moment en la simplificació dels personatges, vull dir que els bons són sempre bons sense fissures, fins i tot algun que d'entrada sembla estar fora de registre, al final acaba donant suport a la bona causa.
Susanna Martín és una dibuixant i dissenyadora catalana, autora de diversos còmics i novel·les gràfiques, i pertany al Col·lectiu d'Autores del Còmic, i del Collectif de Créatrices de bande dessinée contre le Sexisme. El seu dibuix resulta molt explicatiu i dinàmic, sense caure en massa detalls, menys és més.
Una obra orientada a conèixer una realitat que pot semblar molt llunyana, però que és aquí a la vora, i que et deixa amb cert aire d'optimisme i esperança en un futur alternatiu diferent.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada