diumenge, 19 de febrer del 2023

Sonrisas de Bombay


Guió: Jaume Sanllorente. Dibuixos: Susanna Martín.
Norma Editorial. (2012).

"Mis jefes son los pobres de Bombay, y me pagan en sonrisas". Aquesta contundent frase pertany a Jaume Sanllorente després d'inciar un projecte gegantí de col·laboració per a intentar combatre la fam, la misèria i la desigualtat a l'Índia, especialment la dels nens sense llar dels barris més deprimits de Bombay.
L'autor va deixar la seva vida acomodada i prometedora carrera al primer món, per embarcar-se en un projecte des de zero en què havia de lluitar contra la manca de recursos econòmics, les màfies, la burocràcia i unes estructures socials molt rígides. El que es va originar en unes vacances a l'Índia, li va fer canviar tot el seu pla de vida. 
Avui en dia, després de quinze anys, la seva ONG "Sonrisas de Bombay" s'ha estès per molt països, té un gran nombre de persones implicades i diferents fonts de finançament. La seva acció principal és a l'Índia, però també treballa a Bangladesh i al Nepal. Es confirma allò que si nosaltres canviem, el nostre entorn també canvia, només cal una decisió ferma, voluntat i molt d'esforç.
Un còmic autobiogràfic de l'autor que compta amb el dibuix de Susanna Martín que descriu perfectament els espais i els entorns urbans i rurals per on es mou tota l'acció dels personatges trets de la més crua realitat. De fet, algunes amigues que han estat en aquell país han coincidit en la brillant descripció de la singularitat d'aquells indrets. Un viatge a l'Índia més castigada, la que no apareix als catàlegs dels viatges turístics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada