dijous, 19 de març del 2020

La chica inclinada



Autor: Benoît Peeters. Dibuixos: François Schuiten.
Norma Editorial. (2005).

No sé gaire per on començar. Aquest còmic ja té quinze anys, i potser el pas del temps ha minvat una mica la seva potència i màgia, però encara i així resulta una obra magnètica, un clàssic ple d'idees i conceptes valents.
Després d'una visita a un parc d'atraccions amb la seva família, la jove Mary pateix un rar fenomen que fa que estigui inclinada per no perdre l'equilibri. Els seus pares consideren que per la seva cura, el millor que poden fer és interna-la en un col·legi especial. Ella fugirà i trobarà refugi en un circ, on aconseguirà feina com funambulista. Una persona li dirà que haurà d'anar a veure al científic Wappenclorf per resoldre la seva particular inclinació. I no explico més.
Resulta curiosa la combinació de tres narracions diferents que avancen al mateix temps, però separades aparentment. Una d'elles, a més, està presentada amb imatges fotogràfiques i text al peu de les fotos. Resulta una labor interessant observar tot el treball gràfic al voltant de les arquitectures reals i fantàstiques que apareixen a les pàgines d'aquesta obra que forma part de la sèrie "Las ciudades oscuras". Aquesta sèrie consta fins avui de tretze volums, i és una obra monumental d'aquests dos creadors que van començar a treballar junts l'any 1980. 
François Schuiten ha dibuixat moltíssimes obres i hi ha col·laborat amb diferents guionistes, destacant Claude Renard, el seu germà Luc i Benoît Peeters. Ha dibuixat cartells, serigrafies, segells, pel·lícules d'animació i escenografies per espectacles i exposicions. Va rebre el Premi Gran Prix d'Angoulême pel conjunt de la seva obra. És considerat un dels millors creadors belgues.
Benoît Peeters és un escriptor parisenc que ha treballat en molts gèneres, novel·les, assajos, biografies, foto-novel·les, teatre radiofònic,  i guionista al cinema i televisió. És un especialista en Hergé del que ha publicat dos llibres d'assaig. També ha escrit sobre Hitchcock, Paul Valery, i Nadar.
La seva col·laboració amb el seu amic personal Schuiten és una pedra angular en la història del còmic europeu. Ha treballat amb altres dibuixants com Alain Goffin, Anne Baltus i Frédéric Boilet. 
Una obra sorprenent i atractiva que forma part d'un tot de dimensions gegantines, i que ha marcat a molts autors al llarg de molts anys després de la seva publicació.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada