divendres, 13 de març del 2020

Las lobas


Autor: Flore Balthazar.
Editorial: Ponent Mon. (2018).

L'escenari d'aquesta obra és la Bèlgica de la Segona Guerra Mundial, i la protagonista és Marcelle Balthazar, una adolescent d'un poblet rural de poc més de vint-i-cinc mil habitants, La Louvière. Ella, com la seva família, amics i veïns van haver de sobreposar-se a l'ocupació nazi. Afortunadament, molt pocs lectors hauran viscut la terrible situació de veure com ocupen la teva terra uns soldats d'un altre país i el canvi d'absolutament totes les referències que marcaven la vida fins aquell moment.
L'autora construeix aquesta narració per un diari que va anar escrivint la protagonista, que va ser en la vida real la seva àvia. El relat barreja realitat i ficció, però no deixa de ser un testimoni d'aquell calvari. Així narra tots els esdeveniments com els viu una adolescent normal davant d'una situació extraordinària.
És curiosa la metàfora dels llops que fa servir l'autora per descriure els exèrcits i la seva lluita pel territori. Molt encertada. Tots són llops, ni bons ni dolents, llops. A la narració també fa una diferenciació en el tractament que dóna als soldats de tropa, davant dels comandaments i líders. Els soldats no deixen de ser peces d'una maquinària perversa.
El dibuix s'allunya una mica del preciosisme i polida estètica de molts autors belgues i simplifica moltes línies, centrant l'atenció més en els personatges que en els fons. L'important per l'autora és descriure les emocions i sentiments de les persones que de sobte es veuen involucrades en una guerra i han de decidir si intenten acceptar els invasors o passar a la Resistència.
Un bon còmic que descriu una etapa molt fosca de la nostra història vista des dels ulls d'una noia adolescent plena de vida, alegria i somnis que no dubtarà en col·laborar amb aquells que no abaixen el cap. L'alegria per la derrota dels alemanys i l'arribada de les tropes aliades està magníficament descrita i emociona al lector més temperat.
L'obra té una edició i enquadernació impecables, bona feina la d'aquesta editorial.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada