diumenge, 3 de maig del 2020

La variable humana



Autor: Rodrigo Martín Noriega.
Editorial: Gadir. (2012). 


Aquesta obra va guanyar el Premio de Novela Corta de la Fundación MonteLeón 2012. L'altre dia vaig anar a buscar llibres per a llegir en aquests dies de confinament i em vaig trobar aquest petit volum de cent vint-i-tres pàgines dins de la llibreria de casa. No en tinc ni idea de com ha anat a parar allà, ni com va arribar a casa. El vaig tenir a les mans un moment i va haver-hi alguna cosa que em va enganxar. I ves per on, l'he llegit en un no res i amb moltíssim interès. I m'ha semblat una troballa.
És difícil dir on podríem encabir aquesta obra. És un llibre de sèrie negra, però també és un llibre de filosofia i matemàtiques. 
L'argument planteja la investigació d'un jove matemàtic, Jhon Farrell,  amb un domini de les matemàtiques que frega l'absoluta perfecció de forma natural, com si fos un arquer zen que sap que la sageta arribarà a la diana perquè és el seu destí. Aquest prodigi ha arribat al mateix punt en una investigació matemàtica que una antiga eminència, Alfred Keitel, que va deixar els seus darrers estudis sobtadament. En aquesta equació també hi és el professor de càtedra de Jhon, Samuel Bates. 
És possible compondre una peça de música per ordinador com si l'hagués escrit Chopin?, és possible calcular totes les variables d'un sistema tancat?, i aquest sistema pot ser la vida de les persones que tenim al voltant? L'obra va agafant velocitat des del principi i no es deté fins a un final rodó.
Rodrigo Martín Noriega és llicenciat en Història de l'Art, i especialista en Teoria i Estètica de la Cinematografia. Ha guanyat diferents premis literaris com el que va guanyar amb aquesta obra, i també el Premio Miguel Delibes amb l'obra "Relatos sobre las demás cosas". L'any passat va publicar "Wisconsin" amb molt bona acollida pels lectors i crítica.
Com diu Bertrand Russell: "Les matemàtiques  posseeixen no només la veritat, sinó la suprema bellesa, una bellesa freda i austera, com una tomba".
Un bon llibre que es llegeix de tirada. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada