dijous, 22 d’abril del 2021

Las dos vidas de Penélope



Autora: Judith Vanistendael.
Editorial: Astiberri  Ediciones. (2020).

Penélope és una cirurgiana apassionada per la seva feina. Passa molt de temps en hospitals de guerra, tractant de salvar vides en condicions d'emergència permanent. Terres en guerra i poblacions sense esperança, són el permanent horitzó molts dies a l'any.
Quan torna casa, es retroba amb un marit afectuós i tendre, una filla adorable i una llar acollidora. Tanmateix, aquests retorns són cada vegada més difícils, passar d'una realitat salvatge i crua a una altra que no té res a veure, no és gens fàcil. Fins i tot, la protagonista arrossega les morts i els patiments que ha deixat enrere. Cada vegada es troba més fora de lloc, més inadaptada, menys necessària en l'engranatge de la seva llar. La descripció dels membres de la família i la dinàmica de la seva casa és plena de força i detalls. Aquesta narració és molt propera a la realitat que viuen els membres del personal sanitari de moltes missions humanitàries que han de tenir ajuda psicològica en el moment del retorn a casa.
L'autora belga amb les seves aquarel·les crea una narració àgil, sensible i emocionant. La seva pintura no busca el sentit estètic, l'objectiu d'ella és descriure sentiments, estats d'ànim, i per això, les pàgines estan carregades d'expressió i de vida.
Judith Vanistendael és una autora de còmics i il·lustradora que s'apropa sovint a situacions delicades, plenes dels problemes i incerteses del món actual. Ara també dóna classes en una escola d'art i fa il·lustracions per a llibres infantils.
Una obra intimista, sensible, que et fa reflexionar sobre la guerra, el dolor, la mort, la responsabilitat de cadascú, la passió per ajudar, i en definitiva, els diferents camins que agafem a la nostra vida.



2 comentaris: