dilluns, 1 de novembre del 2021

Estampas 1936

 



Autor: Felipe Hernández Cava. Dibuixos: Miguel Navia.
Norma Editorial. (2020).

Trenta-sis dibuixos en un blanc i negre molt retallat i perfilat que de vegades ocupen dues pàgines o una, constitueixen aquest particular passeig pels inicis de la Guerra Civil Espanyola. Sobre els dibuixos figuren uns textos que comenten l'escena, però sense establir diàlegs, són de vegades poètics, de vegades semblen retalls de premsa, i tracten de donar més informació a la imatge. Quan la il·lustració només ocupa la pàgina de la dreta, a l'esquerra trobem textos de Juan Ramón Jiménez, Manuel Chaves Nogales, Clara Campoamor, Manuel Machado, Julián Marías, Julián Besteiro, Salvador de Madariaga, i altres escriptors i pensadors espanyols.
Al llarg de les pàgines apareixen les brigades republicanes, les forces colpistes, els soldats marroquins de Franco, els impactes de l'aviació, la misèria al carrer, la crema d'esglèsies, els afusellaments, i sobretot les víctimes d'una guerra absurda com totes. Una aproximació que tracta de no ser partidista, però que resulta discutible en algunes imatges i comentaris. Cadascú té les seves opinions, ben és cert.
La imatge de les dones també podria ser tema de debat, totes elles són molt sexuals, i en alguna escena fins i tot sorprèn. De totes maneres els dibuixos de Miguel Navia són molt atractius i espectaculars, la seva tasca en publicitat, animació, premsa li proporciona un segell molt particular.
Felipe Hernández ha guanyat el Premio Nacional de Cómic l'any 2009 per l'obra "Las serpientes ciegas". Aquest autor és un guionista amb una dilatada carrera i un especialista en el tema de la Guerra Civil.
Una obra crua que ens diu que en una guerra tots perden, uns més i uns altres menys. Tancarem l'entrada amb dos dels textos que acompanyen dues imatges:
- "Pensar que media España puede destruir a la otra media es una locura". Julián Besteiro.
- "Las guerras civiles duran cien años". Gregorio Marañón.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada