divendres, 7 de gener del 2022

Ethel y Ernest. Una historia verdadera.

 



Autor: Raymond Briggs.
Editorial: Blackie Books. (2020).


Aquesta obra és un tendre homenatge als pares de l'autor, i per extensió a una generació que va viure els anys posteriors a la Primera Guerra Mundial, tota l'amenaça i creixement del Tercer Reich a la Segona, el naixement de l'IRA, Hiroshima i molts altres esdeveniments que van marcar el segle XX.
El resultat és una biografia emotiva, plena de candidesa i certa ingenuïtat del matrimoni dels Briggs. Podem veure des dels inicis, quan per una salutació des d'una finestra s'inicia el coneixement de l'altre, fins a la seva mort. I amb els pas dels anys veurem com van canviant l'interior de les cases, els carrers i els vehicles, l'arribada de la televisió a les llars on es converteix en el centre dels menjadors, en definitiva tot allò que ens envolta al llarg de les nostres vides. De fet, el còmic també és una exaltació de la voluntat de tirar endavant, d'anar avançant com es pot sense defallir i aixecar-se quan inevitablement tenim alguna caiguda o sotrac. Presenta la vida com el que és, alegries i tristeses, certeses, dubtes i contradiccions, plaer i dolor.
El dibuix s'escau molt a tota la dimensió de l'obra. És un dibuix amable i ple de calidesa, que per sobre de tot vol expressar els sentiments i emocions dels personatges. No oblidem que són els pares de l'autor.
Una obra quasi autobiogràfica plena d'amor i admiració, però que presenta als seus pares com a persones reals que encara pertanyents a la classe baixa admiraven a l'aristocràcia i no van saber veure que comportava l'aparició de Hitler fins al moment que ja va ser massa tard. L'autor ja havia realitzat algun apunt dels seus pares en anteriors obres seves.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada