dimarts, 25 de gener del 2022

El verano de su vida



Autor: Thomas von Steinaecker. Dibuixos: Barbara Yelin.
Editorial: Astiberri Ediciones. (2021).

Aquesta obra commou a les pedres. I ho fa des de la tendresa i la veritat. És sorprenent la capacitat que té aquest còmic per parlar de la felicitat, dels somnis i els desenganys, del pas inexorable del temps, i a més, descriure amb detall el que és viure en una residència de gent gran.
La protagonista, Gerda, mira els estels i es fa la compromesa pregunta de si ha tingut una vida feliç. Ara, reclosa en un espai poc estimulant, i en l'inici de la decadència física, fa un recorregut per les diferents etapes i circumstàncies de la seva vida. Una dona que volia ser astrofísica malgrat que no fos considerada una professió per al seu sexe, i la renúncia posterior per poder estar amb el seu amor Peter, i abandonar els estudis a l'estranger. 
Quinze capítols que descriuen la vida de Gerda Wendt, nascuda en els anys cinquanta i que no pot evitar pensar allò tan difícil de "que hagués passat si..." Una qüestió potser inútil, però inevitable en les decisions importants preses que ens han dut a on ara estem. Hem jugat bé les nostres cartes?, quin paper hem fet?
Mirar a les estrelles i a l'espai còsmic és una bona teràpia per relativitzar moltes coses, som tan infinitament petits. Cada persona és un món, i aquest món desapareix quan deixem la vida.
L'obra és la primera col·laboració de la il·lustradora Barbara Yelin amb l'escriptor Thomas von Steinaecker, i podem dir que ha estat profunda i rica en sensacions. Tots dos, joves alemanys, amb carreres consolidades i amb nombrosos premis. De la il·lustradora, ja vam gaudir i comentar la seva obra Irmina que també és una meravella. Les seves aquarel·les tenen molta força i expressivitat.
Una obra monumental, emocionant, alegre i trista, poètica, que et fa replantejar moltes preguntes personals que només tu pots contestar.


3 comentaris:

  1. Ben segur que el llegiré!
    Hi haurà retorn estimat ginesta...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aquesta Barbara fa coses molt especials i poderoses

      Elimina
    2. Una obra que amb poques paraules diu molt doncs tota la dimensió emocional corre a càrrec dels dibuixos. Bonica i sincera.
      No m'ha fet replantejar a nivell personal, tanmateix.
      Gràcies ginesta

      Elimina