dilluns, 24 de gener del 2022

La mujer del retrato. Concepción Arenal. Vida posible de una niña pelirroja.

 



Autora: Mónica Rodriguez. Dibuixos: Teresa Novoa. 
Editorial: Nórdica Cómics. (2021).

Haig de reconèixer que desconeixia la vida i obra d'aquesta escriptora gallega. I aquest còmic ha estat una magnífica eina per començar a descobrir una escriptora amb una obra poètica, d'assaig, i com a periodista, però per sobre de tot una dona valenta i que va ser precursora del feminisme a Espanya.
La seva formació i participació en la vida cultural va ser possible perquè es feia passar per un home, vestint la seva roba. Una dona que de petita ja fugia dels estereotips que condemnaven a les dones a ser un article bonic orientat únicament a cercar un home i sense cap mena de pretensió més a la vida.
Parlem ara de les dues dones que han realitzat aquesta acurada immersió biogràfica i històrica.
Mónica Rodriguez és una escriptora de literatura infantil i juvenil amb més de cinquanta llibres publicats i nombrosos premis. Aquesta és la seva primera participació en el món de la novel·la gràfica i ho fa amb la seva amiga, la il·lustradora Teresa Novoa que curiosament és descendent de Concepción Arenal. Il·lustradora de llibres per a editorials de tot el món ha publicat més de cent llibres i en alguns d'ell també ha estat l'autora. Ha estat premiada amb diferents premis internacionals.
La col·laboració de les dues amigues amb aquesta obra ha estat tot un encert. Una narració que defineix el caràcter i potència de l'escriptora i descriu una mica la seva extensa obra literària i en el camp social.
Pensem que va ser la primera dona que va ser visitadora de presons de dones, va fundar el grup femení "Conferències de Sant Vicent de Paül" per ajudar als pobres, i la "Constructora Benèfica" que es dedicava a construir cases barates per als obrers, i fins i tot va estar al davant d'hospitals per als soldats ferits a les guerres Carlines. De fet, no va parar mai d'ajudar als més febles i lluitar per la igualtat  entre gèneres. Una dura batalla ara, imagineu com era a finals del segle XIX. Va ser la primera dona premiada per la "Academia de Ciencias Morales y Políticas"
Una obra seriosa i profunda al voltant d'una figura enorme de la lluita social i el feminisme, però de lectura agradable, i que captiva per la seva humanitat. És important la relació intensa de l'escriptora amb la natura, amb l'entorn rural, lluny de les estretors i exigències absurdes de la vida social de les ciutats. Els moments viscuts amb el seu gos enmig de les muntanyes càntabres són pura felicitat.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada