dijous, 27 d’abril del 2023

Bezimena

 




Autora: Nina Bunjevac.
Editorial: Penguin Random House. (2019).

Estem davant d'una obra pertorbadora, fosca, sinistra, i lamentablement molt real. L'autora va patir dos intents de violació, la primera als quinze anys, i la segona comesa per un home que ella admirava i que devia protegir-la. Un passat terrible que va succeir a ella i sa germana, quan sa mare va decidir tornar a Sèrbia des del Canadà on s'havien exiliat. i tornar a trobar un pare violent, alcohòlic, i ultranacionalista serbi, que moriria manipulant una bomba que volia fer detonar al consolat iugoslau de Toronto.
L'obra és una adaptació moderna del mite d'Artemisa i Sipretes. En té imatges de sexe explícit, fel·lacions, penetracions, sadomasoquisme, totes elles realitzades a la nit, en llocs foscos, en el bosc, en passadissos inhòspits. El protagonista és Benny, un jove que sembla ser normal, de bona família, estimat i al que sembla no faltar-li res, però incapaç de mantenir vida social i amb una sexualitat compulsiva. Benny mira a les noies de forma molt rara, i dins del seu cervell es formen obsessions que el duran a portar comportaments de violència sexual extrema. 
El dibuix de l'obra és més expressiu que realista, amb blanc sobre un negre compacte o amb unes trames denses i complexes.
Nina Bunjevac, autora canadenca de pares serbis, és considerada com una de les més importants il·lustradores, i "Bezimena" és una baula més d'una pesada cadena que formen "Heartless" i "Fatherland"
Un conte negre per a adults que ens condueix, sense miraments ni tabús pel camí de la psicologia de l'agressor sexual. L'autora dedica aquesta obra a totes les víctimes oblidades i sense nom de la violència sexual.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada