dilluns, 29 d’abril del 2024

Lubianka

 




Guió: Felipe Hernández Cava. Dibuixos: Pablo Auladell.
Norma Editorial. (2023).

Aquesta obra fa por, angoixa i desolació. Auladell crea unes imatges pertorbadores amb la seva particular tècnica de carbó, guix i llapis tou que narren una història encara més fosca. Ja vam poder endinsar-nos a la foscor amb una altra obra tota seva que vam comentar fa un temps, Potemkin.
El còmic fa una mirada propera a la policia d'assumptes interns de la Unió Soviètica, una institució temible amb el nom de NKVD que s'encarregava d'obtenir informació dels detinguts. Som a Moscou, any mil nou-cents trenta-quatre.
El sotsoficial Volodia Gubin dins de la "Lubianka", la caserna general d'aquesta policia, és l'encarregat de destruir físicament i mentalment a un gran poeta dissident, algú que no segueix les normes preestablertes i que per això és un perill. Dins de l'hermètica presó només es trenca el silenci amb els crits dels detinguts i els cops dels policies. Fora, als carrers, tot l'aparell polític i mediàtic mobilitza els manifestants que donen suport a una idea utòpica del comunisme que estava molt lluny de la realitat.
Hernández Cava, veteraníssim guionista madrileny, ha estat un dels impulsors de la renovació del còmic a Espanya. Hem pogut veure tres obres d'aquest autor en aquest blog, Hágase el caos amb l'il·lustrador Seguí, Estampas 1936 i Disque bleu amb els dibuixos de Miguel Navia.
Tots dos creadors han aconseguit nombrosos premis al llarg de les seves carreres. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada