dijous, 22 de maig del 2014

El silencio de nuestros amigos


Guió: Mark Long / Jim Demonakos. Dibuix: Nate Powell.
Editorial Planeta. 2013

El silencio de nuestros amigos és un còmic que podria portar en la seva portada l'adhesiu "basat en fets reals" que de vegades fa una mica de ràbia. No el porta, i sí el portés, en aquest cas no faria nosa. Se li escau perfectament.

Mark Long i Jim Demonakos elaboren un guió on es relata com el pare de Mark, reporter televisiu, es va veure implicat en els conflictes racials que van tenir lloc a les universitats de Houston, Texas, en 1968. Com a punt culminant dels altercats, un policia va morir en un tiroteig i després de moltes detencions, cinc estudiants van ser acusats de l'assassinat de l'agent.

Tots aquests fets són el marc referencial de la vida quotidiana de dues famílies, una blanca i una altra negra. La relació entre elles en un entorn eminentment racista generarà incomprensió i rebuig.

Nate Powell  il·lustra la història amb un dibuix en blanc i negre que descriu molt bé els moments casolans i familiars, així com les situacions de màxima tensió al carrer. Amb un traç que de vegades ens remet al mestre Will Eisner.


Podem trobar bibliografia variada sobre els conflictes racials i la conquesta dels drets civils durant aquests anys de revolucions socials. Però, El silencio de nuestros amigos, a més a més de complir una tasca divulgadora, ho fa de manera que ens arriba directament al cor, entenent les problemàtiques vivències dels protagonistes, sense caure mai en el melodrama.

En les últimes pàgines del còmic veiem una ressenya dels temes musicals  que apareixen en el transcurs de la trama. La cançó "Soul Man" interpretada per Sam & Dave és el fons musical d'una escena que ens mostra un sopar que fan juntes les dues famílies. Un tocadiscs la reprodueix i quan l'escolten, descobreixen que a tots els hi agrada molt. Són fans. Siguin blancs o negres. Eloqüent moment.

"Al final no recordarem les paraules dels nostres enemics, sinó el silenci dels nostres amics"
Dr. Martin Luther King Jr. .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada