diumenge, 11 de maig del 2014

Los desesperados


Guió: Mezzo / Dibuix: Pirus. Ediciones Glénat. 2010

Los desesperados és un còmic francès pura sèrie negra 100%. Amb personatges mesquins que es mouen bàsicament pels diners. Trobem policies corruptes, banda de lladregots, enveges, atracaments, persecucions i secundaris freaks.
La trama succeeix a una petita població de clima molt calorós anomenada Crystal, fronterera amb Mèxic. Per fugir per aquesta mítica frontera, s'ha de creuar el desert de Rawhide, travessant una llarga i polsegosa carretera que serà la columna vertebral del còmic. Aquestes característiques creen un escenari molt cinematogràfic que ens fa venir al cap films com Set de mal dirigida per Orson Welles.

El guió explica la història en dos nivells temporals, el present i 48 hores abans, fins que s'uneixen les dues etapes. El dibuix tant utilitza una certa estètica de lletgesa per dissenyar els personatges, com una perfecta descripció d'edificis i tot tipus de vehicles. Així mateix, l'aplicació del color és molt atraient.


D'aquesta manera, el grafisme podria tenir un estil de còmic alternatiu nord-americà, però també per què no dir-ho de línia clara.

La distribució de vinyetes molt regular en general (9 per pàgina) de  tant en tant queda trencada per pàgines amb una vinyeta de plana sencera, que ben bé podrien ser principis o finals dels còmics individuals originals que aquesta edició de luxe en tapa dura reuneix en un sol volum.

L'argument ens explica com Jacques que no és cap germaneta de la caritat torna al seu poble natal per retrobar-se amb la seva mare i el seu germà, els integrants de la seva desestructurada família. Però, de sobte, també es trobarà immers dins d'una situació de violència a punt d'esclatar.

Una obra de sèrie negra que tal com va apropant-se al seu desenllaç adquireix un caire de tragèdia grega.

Guió i dibuix funcionen per fer-nos seguir amb interès aquesta història.

"Cal tornar a l'origen ... i és dur. Tornar al lloc on són els que havien pronosticat el teu fracàs"
Jacques

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada