Autor: Bruno Loth. Color: Corentine Loth.
Editorial: Ponent Mon. (2019).
L'autor ens fa una narració molt humana del primer bombardeig aeri sobre població civil de la història, la que va patir el poble de Guernica l'any 1937 pels avions militars alemanys i italians que donaven suport a les tropes feixistes de Franco.
El còmic ens ensenya la vida del món rural i agrícola del poble, i també els moviments dels soldats republicans bascos, els gudaris, que defensen Biscaia i Guipúscoa. Àlaba i Navarra ja han caigut.
De forma paral·lela veiem com Pablo Picasso, pintor i representant del partit comunista a França i Espanya, és l'encarregat de representar Espanya en l'Exposició Universal de París, i busca la inspiració sense èxit per executar la seva obra. Veurem també l'especial relació de l'artista amb les dones que l'envoltaven.
L'excusa perfecta per a l'atac dels bombarders italians Savoia-79 sortits de Sòria, i de la Legió Còndor alemanya sortida de Burgos, va ser l'existència d'una fàbrica d'armaments a Guernica. Curiosament, aquesta va ser una de les poques construccions que no va ser afectada per les més de 5500 bombes incendiàries que van matar quasi un miler de persones i van ferir a un altre miler d'innocents.
El desastre va ser total, una autèntica massacre sense sentit. Picasso veu les imatges de la tragèdia en un cinema parisenc i és el desencadenant per a la creació de la gran obra pictòrica. Una obra que es va constituir anys més tard en referència del segle XX, però que va passar desapercebuda a l'Exposició de París.
Un dibuix detallista i una bona narració fan d'aquest còmic un bon element didàctic per saber el què va passar en un dels episodis més cruents de la guerra civil espanyola i on el feixisme va actuar amb crueltat i bogeria. Al final del llibre hi ha una magnífica documentació de tot l'episodi, i una mostra de les fotografies que va fer Dora Maar en el procés de creació pictòrica.
Un bon còmic que es llegeix de forma àgil, i et causa un sentiment de dolor per tanta barbaritat sense més justificació que la venjança i l'odi.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada