dimecres, 25 d’agost del 2021

Mies



Autor: Agustín Ferrer Casas. 
Editorial: Grafito Editorial. (2019).

Un còmic que fa un repàs exhaustiu de la vida i obra d'un dels més grans arquitectes del segle passat, i que des de la seva escola de la Bauhaus i el seu minimalisme va marcar un abans i un després en la concepció de l'arquitectura. La narració s'inicia en el vol que fa l'arquitecte de tornada a Berlín Occidental l'any 1965 per posar la primera pedra de la Nova Galeria Nacional. En el trajecte, un Mies ja d'avançada edat fa balanç de la seva vida amb el seu nét Dirk Lohan que també és arquitecte. A la conversa apareixen projectes aconseguits, frustracions, projectes conflictius, clients, socis, arquitectes rivals, amics i moltes amants. I també les difícils relacions amb els nazis, que van fer tancar la seva escola, malgrat l'intent d'ell donant suport al Führer per poder mantenir la Bauhaus oberta. De fet, aquest tancament va fer marxar a Mies als Estats Units, on va iniciar la seva segona etapa, lluny de la seva Alemanya, i on va ser nomenat director de l'Institut de Tecnologia d'Illinois, a Chicago..
Una vida marcada per l'ambició per construir. El personatge de l'arquitecte queda dibuixat com un home amb un ego molt considerable, impulsiu, poc amant de l'estabilitat familiar, i molt inclinat a les relacions amb les seves clientes adinerades. Resulta molt palès també la seva lluita amb un altre arquitecte de la Bauhaus i principal fundador d'aquesta, com va ser Walter Gropius.
A les darreres pàgines trobem l'inici de la seva passió per l'arquitectura quan acompanyava al seu pare que era mestre constructor en el manteniment de catedrals, d'on sortirà una de les frases que el va acompanyar al llarg de la vida: "Déu està en els detalls". L'altra és sens dubte la més popular i que defineix l'esperit del minimalisme: "Menys és més". La seva manera de construir amb estructures mínimes  destinades a crear espais oberts i la utilització de materials moderns com l'acer i el vidre, va revolucionar l'arquitectura del segle XX i va marcar el camí per molts altres arquitectes i dissenyadors d'espais. 
El còmic compta amb un pròleg del brillant arquitecte Lord Norman Foster, i una mena d'epíleg de la periodista i historiadora de l'art Anatxu Zabalbeascoa. 
Un dibuix treballat i amb molts detalls, que acompanya a un text extens, dóna a l'obra un caràcter divulgatiu considerable, sense perdre l'interès pels moments d'aventura, amors i risc, que va tenir la vida del genial arquitecte.
Una bona obra per conèixer les llums i les ombres de Ludwig Mies van der Rohe.



1 comentari:

  1. Quina meravella de dibuixos... miraré de trobar-lo. M'has despertat la curiositat.

    ResponElimina