dissabte, 7 d’agost del 2021

15



Autor: David Muñoz. Dibuixos: Andrés G. Leiva.
Editorial: Astiberri Ediciones. (2021).

1938, Madrid està assetjada per les forces feixistes. Les tropes republicanes resisteixen com poden. De sobte, al voltant de la plaça de Chamberí, les bales d'un franctirador posen fi  a la vida de dos milicians. Tot sembla indicar que es tracta d'un nen de quinze anys. Severo i els seus companys volen pujar per ell i matar-lo a trets, però el capità Matías vol obtenir la rendició d'aquest infant que actua per venjar la mort del seu germà falangista. L'obra està basada en fets reals, malgrat que ningú sap el nom dels protagonistes de l'incident desgraciat.
La narració bé podria ser una obra de teatre. Un drama on apareixen moltes preguntes enmig de la misèria humana d'una guerra, on els protagonistes pensen el perquè de morir i també el de matar. 
David Muñoz, va estudiar Belles Arts. Ha treballat com a guionista en nombroses pel·lícules i sèries de televisió, imparteix cursos de guió en la Escuela de Cinematografía y Audiovisual de Madrid, i ha col·laborat amb diferents dibuixants de primer ordre en el camp del còmic.
Andrés G. Leiva, va estudiar Belles Arts. És professor de dibuix, i té una dilatada obra gràfica. Ha rebut moltes nominacions i premis al llarg de la seva trajectòria on ha col·laborat amb diferents guionistes. Aquesta és la seva primera obra amb Muñoz.
15 és una narració perfecta, plena d'emoció, suspens, intensitat i emoció. Els dibuixos de Leiva en un blanc i negre crispat i enèrgic, afavoreixen aquesta agilitat de lectura que fa que el còmic sigui ingerit amb voracitat. Al final del llibre, podem gaudir d'alguns esborranys i apunts del dibuixant. Una meravella ben documentada. Una delícia. El títol del còmic respon a l'edat del nen feixista.
Com sempre, l'enquadernació i presentació del còmic és impecable. L'editorial basca d'Astiberri cuida molt i molt els seus productes. Que sigui així per molt de temps. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada