dilluns, 16 d’agost del 2021

Justin



Autor: Julien Frey. Dibuixos: Nadar.
Editorial: Astiberri Ediciones. (2021).

El més interessant d'aquest còmic, a més de tornar a gaudir del dibuixant Nadar, del que ja havíem fet referència en dues entrades anteriors: ¡Salud!  i Papel Estrujado, és tota la informació que dóna d'un tema poc divulgat com és el STO, Servei de Treball Obligatori. Aquest malson el van patir centenars de milers de joves francesos que eren obligats a marxar a terres alemanyes per ajudar a fer més gran tota la maquinària nazi. La gran part d'ells van arrossegar el penediment de haber obeït les ordres del govern col·laboracionista de Vichy, i alhora la manca d'acceptació d'alguna població que va preferir passar a lluitar dins de la Resistència. 1943, el protagonista, Renée, amb vint-i-dos anys, ha de deixar la seva promesa amb qui vol casar-se, per anar a un destí incert i ser partícip com a mà d'obra per a l'exèrcit alemany. El dubte de si havia d'haver anat o agafar l'opció més salvatge i arriscada, però més ètica de marxar del sistema, el turmentarà tant o més que les deplorables condicions de treball al camp d'Hennigsdorf (Brandenburgo).
La narració comença el 1977, quan Renée és a punt de la jubilació i es nega a cobrar l'import pels anys treballats a la STO. La seva filla no entén el perquè. Aquesta situació va ser un tràngol molt delicat per tota una generació de joves francesos, i encara ara, resulta un assumpte incòmode per parlar. 
Aquest còmic és la segona col·laboració de Frey i Nadar després d'haver realitzat "El cineasta". I de moment, faran una tercera obra al voltant de l'estrella de cine mut "Fatty". Nadar vol tornar a fer obres com a autor complet. 
Julien Frey destaca pel treball profund i seriós sobre la memòria històrica d'un passat que de vegades s'ha volgut oblidar. A Míchigan, ja vam poder saber d'un altre tema delicat com l'existència de les War Brides, i en aquella obra, l'avi de la seva dona era Renée, el protagonista d'aquesta que avui comentem.
Un enorme treball sobre una realitat molt dura, però explicat amb tendresa, amabilitat i delicadesa.


1 comentari:

  1. Hola!
    Segueixo a Nadar des del principi ... des de PAPEL ESTRUJADO
    M'agrada sempre la seva il·lustració, tan amb guió seu, com amb d'altres guionistes

    ResponElimina