dissabte, 16 d’abril del 2022

Mamut

 



Autora: Eva Baltasar.
Club Editor. (2022).

Aquesta obra és la peça que completa un tríptic format pels llibres "Permagel" i "Boulder". L'Eva amb aquests tres llibres s'ha convertit en un fenomen literari que fins i tot ha canviat moltes dinàmiques de maneres d'escriure. Haig de reconèixer que descobreixo l'autora amb aquest primer llibre que ara cau a les meves mans, i que el vaig triar després de fullejar-lo a una de les meves dues biblioteques favorites. Després de la voraç lectura de les seves cent vint-i-vuit pàgines puc dir que aquesta autora té alguna cosa especial, una animalitat desbordant que t'interpel·la a cada línia. 
La protagonista de l'obra és una dona solitària dominada pels instints, salvatge i de la que no podria ser  amic, detesta els gats als quals arriba a matar. Una dona que busca tenir fills sense comptar per res com ni amb qui, que passa del blanc al negre en pocs segons, que viu dins del món rural i que s'adapta perfectament a certa brutalitat. Una fugida de les convencions de les ciutats barrejant-se entre els animals, de quatre i dues potes. La consideració que les ciutats deshumanitzen a les persones troba el contrapunt al desaprenentatge i cerca de formes més viscerals i atàviques que es produeix als petits pobles perduts a les muntanyes.
Cert és que després de llegir aquest "Mamut" em queden moltes ganes de saber de les altres dues obres i continuar gaudint de la visceralitat d'aquesta escriptora que també continua el seu camí a la poesia: acaba de publicar "Nus Schiele" aquest novembre passat.
L'obra porta aquest títol per una metàfora que diu la protagonista comparant-se amb les llegendàries bèsties pel seu enorme poder de suportar totes les adversitats, el seu caràcter indòmit i també perquè van estar en el punt de mira dels humans.
Una novel·la dura, austera, amb una escriptura molt depurada i treballada, i que fa una magnífica exposició del paisatge i persones del món rural. Va ser finalista del Premi Medicis a França i ha estat ja traduïda a una desena de llengües.    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada